گلوتامین یکی از مهمترین آمینواسیدهایی است که کاربرد بسیار زیادی در بدن دارد. شاید باور نکنید که حدود %۶۱ از عضلات مهم بدنِ شما را همین گلوتامین ناشناس تشکیل میدهد!
بگذارید یک نشانه برای وجود این آمینواسید در بدنتان بیاوریم، دقت کردهاید که بعد از یک تمرین شدید و حرفهای چقدر قدرت و استقامت بدنتان کم میشود؟ علت آن همین کمشدنِ منابع گلوتامینی عضلات شماست.
در این مطلب از فیتامین در مورد فواید گلوتامین، کاربردها، بهترین دوز مصرف و عوارض استفاده از آن برای همه افراد بهویژه ورزشکاران صحبت خواهیم کرد.
معرفی گلوتامین
گلوتامین (Glutamine)با فرمول شیمیایی C۵H۱۰N۲O۳ یکی از ۲۰ آمینواسید طبیعی موجود در پروتئین روزانه مصرفیِ شماست. از طرفی نیاز بدنتان به این آمینواسید نیز بسیار زیاد است، زیرا حدود ۳۰ تا %۳۵ آمینواسید نیتروژن موجود در خون را تشکیل داده و در نتیجه باید به مقدار زیاد دریافت شود.
کاربردهای گلوتامین
مهمترین کاربرد گلوتامین این است که جلوی از دسترفتنِ عضلات یا همان کاتابولیسم را میگیرد، ولی بهطور کلی اگر هر یک از علائم زیر را داشته باشید، این مکمل به کمک شما خواهد آمد:
- اضطراب
- عضلات کم و کمحجم
- سرگیجه و حالت تهوع
- بهبود دیرهنگام زخمها
- ضعیفبودنِ سیستم ایمنی بدن
- ریکاوری با سرعت پایین بعد از ورزش
- میل زیاد به خوردن شکر و مصرف الکل
البته این موارد بخشی از فواید این مکمل جادویی است. مصرف آن حتی برای سلامتی رودهها و سیستم گوارشیتان معجزه میکند و از طرفی باعث آرامش شما میشود.
کاربردهای گلوتامین به همین موارد محدود نشده و برای درمانِ بسیاری از بیماریها نیز مورد استفاده قرار میگیرد. افراد مبتلا به سرطان و HIV نیز میتوانند از این مکمل بهعنوان تقویتکننده سیستم ایمنی بدن، جلوگیری از کاهش وزن در طول دوره بیماری و کاهشدهنده درد و حالت تهوع استفاده کنند.
۷ فایده مصرف گلوتامین
برطبق تحقیقاتی که بهتازگی صورت گرفته، گلوتامین فوایدی فراتر از حد تصور داشته و میتواند از این راهها به بدنتان کمک کند:
۱٫ بهبود سلامت دستگاه گوارش
هر مشکلی که در زمینه گوارش داشته باشید، از سندرم روده تحریکپذیر (IBS) گرفته تا بیماری کولیت زخمی (التهاب روده) فرقی ندارد، پزشک گلوتامین برای رفع آن در خدمت شما خواهد بود.
یکی از پرسفارشترین اعضای بدن برای دریافت این آمینواسید نیز کلیه شماست که تأثیر بسیار زیادی در سلامتی دستگاه گوارش دارد؛ در نتیجه با مصرف منظم آن میتوانید سلامت روده و کلیهتان را تضمین کنید.
۲٫ ترمیم سریع زخم
اگر به بیماریهای خود ایمنیِ پوستی مثل پسوزیاریس دچارید، یا زخمهایتان با سرعت بسیار کمی ترمیم میشود. مصرف گلوتامین میتواند راه حل بسیار خوبی برای رهایی از مشکل پوستی و حتی آرتروز باشد.
۳٫ کمک به سلامت مغز
گلوتامین نقش پررنگ و مهمی در سلامتی مغز دارد، اما چرا؟! کافی است کوچکترین کمبود یا اختلالی بین میزان عرضه و تقاضای این آمینواسید در بدنتان ایجاد شود تا مشکلاتی مثل، اضطراب، افسردگی، اختلالات دوقطبی، اسکیزوفرنی یا حتی سندرم ری به سراغتان بیاید!
همچنین جلوی بالا رفتنِ سن شما را میگیرد، اما کافی است بدنتان دچار کمبود آن شود؛ در اینصورت ارتباطات عصبیِ بدن با مشکل روبهرو شده و مشکلات مغزی به سراغتان بیاید.
۴٫ افزایش عضلهسازی و جلوگیری از عضلهسوزی
هدفتان چیست؟ بهبود عملکرد ورزشی، افزایش متابولیسم، ریکاوری سریعتر بدن بعد از ورزش یا حتی عضلهسازی؟ تفاوتی نمیکند، زیرا مطالعاتِ انجام گرفته مؤثر بودنِ این مکمل بر همه این موارد را تأیید کرده است.
در تمرین شدید و قدرتی، نیاز بدنتان به این آمینواسید افزایش یافته و باید مقدار دریافتی آن را در رژیم غذاییتان حتماً افزایش دهید؛ زیرا بعد از چنین تمرینِ عضلهسازی، میزان گلوتامین بدنتان حدود %۵۰ کاهش خواهد یافت. این یعنی احتمال عضلهسوزی، و شما با مصرف این مکمل میتوانید جلوی این مشکل را بگیرید.
۵٫ چربیسوزی و بهبود دیابت
برطبق تحقیقات انجام گرفته، افراد بعد از مصرف مکمل گلوتامین سطح HGH یا هورمون رشدشان حدود %۴۰ افزایش مییابد؛ این یعنی با ورزش و مصرف این مکمل بعد از ورزش میتوانید سوختوساز بدنتان را بالا برده و به چربیسوزیِ بیشتر بعد از ورزش کمک کنید.
به همین خاطر افرادیکه دنبال کات عضلاتشان هستند، از مصرف این آمینواسید استقبال میکنند، زیرا در وهله اول به چربیسوزی کمک کرده و از طرفی سرعت و میزان عضلهسازی را تا حد زیادی افزایش خواهد داد.
معرفی گلوتامین طبیعی
شما میتوانید گلوتامین مورد نیاز بدنتان در طول روز را از طریق این مواد غذایی دریافت کنید:
- ذرت
- آجیل
- آب قلم
- جعفری
- مارچوبه
- بوقلمون
- تخممرغ
- پنیر کوتاژ
- غذاهای دریایی
- گوشت گاو ارگانیک
- شیرخشکِ بدونِ چربی
بهترین دوز مصرف گلوتامین
بهترین مقدار مصرف برای ورزشکارانِ تازهکار و افراد غیرورزشکار ۲ تا ۵ گرم و دو بار در روز است. برای ورزشکارانِ حرفهای و قدرتی نیز نهایتاً ۱۰ گرم کفایت میکند.
برای جذب بیشتر این مکمل نیز بهتر است آن را همراه با ویتامین B میل کنید. خصوصاً ترکیب ویتامین B12 با گلوتامین که مسئولِ کنترل تولید این آمینواسید در بدن است، ترکیبی فوقالعاده خواهد بود.
بهترین زمان مصرف گلوتامین
بهترین زمان مصرف، بهعنوان میانوعده بعد از ورزشتان است، که با مصرف آن با یک تیر ۳ نشان خواهید زد:
- افزایش میزان عضلهسازی
- چربیسوزی بیشتر و افزایش سوختوساز بدن
- ریکاوری سریعتر بعد از ورزش (آمادگی برای جلسه بعدی تمرین)
البته مصرف آن دقیقاً قبل از خواب نیز فواید خاص خودش را دارد، با این کار میزان هورمون رشد در بدنتان افزایش یافته و میتوانید شاهد عضلهسازی بیشتر و حتی افزایش قد (در سنین رشد) باشید!
مصرف گلوتامین برای خانمها
خانمها بیشتر با هدف چربیسوزی به دنبال این مکمل میروند، تا اینکه بخواهند با آن عضلهسازی داشته باشند. مصرف این مکمل برای خانمها هیچ مشکلی نداشته و فقط خانمهای باردار یا مبتلایان به بیماریهای کبدی باید قبل از مصرف با پزشک متخصص مشورت کنند.
تأثیر گلوتامین بر لاغری
اگر به فکر سوزاندنِ چربی و باریککردنِ هرچه سریعتر سایز کمرتان هستید، احتمالاً دوستانتان بهعنوان راحتترین راه گلوتامین را پیش پایتان گذاشتهاند، اما آیا واقعا مصرف آن باعث چربیسوزی میشود؟!
برطبق مطالعه موردی که در کشور ایتالیا صورت گرفت، زنان چاقی که این مکمل را مصرف میکردند، حتی بدون رژیم و فقط با انجام ورزش هم توانسته بودند وزن بیشتری نسبت به رقیبانشان کم کنند، اما نکته جالب اینجاست که بعد از ۴ هفته همه این افراد به رژیم قبلی و روزمره خودشان بازگشتند!
همچنین اثر لاغری فقط با گلوتامین ایجاد شده بود و بعد از ترک مصرف، وزنشان به حالت اولیه بازگشت!
عوارض مصرف گلوتامین
مصرف این مکمل عوارضی به همراه نداشته و میتوانید با خیال راحت از آن استفاده کنید، اما اگر بیماری خاص دارید توصیه میکنیم که حتماً با پزشک خود در این مورد مشورت کنید؛ زیرا گزارشاتی در مورد عوارض مصرف این مکمل گفته شده که به مصرف بیش از ۳۰ گرم و زیادهروی در استفاده از آن مربوط میشود.
این افراد در مصرف گلوتامین احتیاط کنند
- افراد مبتلا به سیروز
- افراد مبتلا به تشنج و صرع
- افراد دارای اختلالات ذهنی
- خانمهای شیرده یا باردار
- کودکان و نوجوانان ۳ تا ۱۸ سال