گلوتامین یک آمینو اسید غیرضروری میباشد اما مصرف آن برای بدنسازان حرفه ای ضروری میباشد،اما برخی از افراد مصرف این مکمل را آنچنان مفید نمیدانند اما همان طور که در ادامه مجله نسل آهن بیان خواهیم کرد مصرف این مکمل باید مطابق با نیاز بدن یک ورزشکار و اهداف او باشد و در زمان صحیح مصرف شود تا نتیجه مناسبی داشته باشد.
شصت درصد گلوتامین بدن ما درون ماهیچههای اسکلتی میباشد و مابقی آن درون شش ها، کبد و معده میباشد.گلوتامین یک مولکول منحصر به فرد میباشد که به دو نیتروژن متصل میباشد.همین خصوصیت باعث شده است که گلوتامین اصلیترین انتقال دهنده نیتروژن درون سلولهای ماهیچه ای باشد.
بدن انسان برای انتقال آمونیاک و نیتروژن در سراسر بدن از طریق رگهای خونی نیازمند استفاده از گلوتامین میباشد.به همین دلیل بدن همیشه سعی میکند جریان گلوتامین موجود درون رگهای خونی را همیشه ثابت نگه دارد.
دستگاه ایمنی و دستگاه گوارش هر دو نیازمند گلوتامین هستند.دستگاه گوارش در بعضی موارد که فرد از رژیم با پروتئین بالا استفاده میکند به دلیل کمبود گلوتامین میتواند دچار مشکلاتی شود.
عضلات بزرگ ترین منبع گلوتامین موجود در بدن میباشند.هنگامی که یک فرد به صورت منظم و دائمی روی به تمرینات سنگین فیزیکی میاورد بنابراین نیازمند مقادیر بیشتری گلوتامین نسبت به آن چیزی است که بدن به طور طبیعی آن را تولید میکند میباشد.اگر بدن نتواند گلوتامین مورد نیاز خود را از طریق رگهای خونی دریافت کند مجبور میشود که به سراغ ماهیچهها برود.در این حالت گلوتامین موجود درون ماهیچهها شکسته شده و به درون جریان خون وارد میشوند.به همین دلیل است که شما باید از مکمل گلوتامین استفاده کنید.
مصرف گلوتامین مخصوصا بعد از انجام تمرینات بسیار مورد نیاز میباشد.میزان گلوتامین موجود در بدن بعد از تمرینات میتواند تا ۵۰% نیز کاهش پیدا کند.هنگامی که بعد از تمرینات عضلات تجزیه شوند بدن برای انتقال پروتئین به درون این ماهیچهها برای ترمیم و رشد مجدد نیازمند گلوتامین میباشد.اگر بخواهیم به طور طبیعی منتظر بازگشت سطح نرمال گلوتامین درون بدن باشیم باید ساعتها یا حتی روزها منتظر بمانیم.
گلوتامین در منابع غذایی از جمله چغندر،اسفناج و جعفری -غذاهای دریایی -لوبیا و حبوبات- گوشت و مرغ- لبنیات- آجیل- کلم و .. یافت اما این مقدار ممکن است پاسخ گوی نیاز یک ورزشکار حرفه ای نباشد .
گلوتامین باعث افزایش حجم و آب عضلات و مفاصل، جلوگیری از تخریب بافت عضلانی ترمیم بافت عضلانی و ریکاوری بدن بعد از بعد تمرینات سخت، انتقال نیتروژن بین ارگان ها، حفظ تعادل اسید و باز، افزایش ترشح هورمون رشد در بدن میشود
بهترین زمان برای مصرف گلوتامین بعد از دورره هایی میباشد که بدن شما آب و املاح و مواد مغذی جذب کرده است ( همانند دوره افزایش وزن ) و شما میخواهیدحجم بدست آمده را بزودی از دست نداده و آن را به عضلاتی با کیفیت تبدیل کنید.
تمرینات سنگین و طاقت فرسا باعث تخریب شدید عضلات و ایجاد فاز کاتابولیسم در بدن میباشد ، گفته می شود که مصرف مقادیر کافی از این اسید آمینه امکان و احتمال بروز این پدیده تخریب ع در بدن ورزشکاران رشته های قدرتی را به حداقل ممکن می رساند.
کاربرد دیگری گلوتامین دقیقا اینجا مشخص میشود که با بهبود فرآیند ریکاوری باعث جلوگیری از تخریب عضلات میشود این اسید آمینه مخصوصا” برای کسانی که در دوره های کات به سر برده و یا به قصد کم کردن از میزان چربی زاید در بدن خود تمرین کرده و یا در رژیم های چربی سوزی به سر می برند از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. زمانی که ورزشکاران قصد کم کردن از وزن خود را داشته و در عین حال نیز نگران از دست رفتن حجم عضلانی باشند این اسید آمینه برای آنان حکم طلا و کیمیا را پیدا می کند.
بهترین روش مصرف گلوتامین :
روش ها و دوز های مختلفی به توجه به انواع مکمل های گلوتامین در بازار و شرایط بدنی فرد ورزشکار برای این مکمل وجود دارد اما بهتر است همواره گلوتامین را با شکم خالی و یا بعد از تمرینات سنگین مصرف کنید
یکی از بهترین زمان های مصرف گلوتامین ۵ گرم در ابتدای صبح ۵ گرم بعد از تمرینات و ۵ گرم قبل از خواب برای ریکاوری بهتر میباشد.